Miso Tare
En enkel men bra tare för Miso ramen. Passar för många buljonger till exempel Tori Paitan, Tonkotsu eller valfri chintan. Allsidig helt enkelt!
Miso Ramen
Miso ramen är en av de stora giganterna i ramen. Stilen härstammar från den stora nordliga ön tillika prefekturen Hokkaido och närmare bestämt dess huvudstad Sapporo. Det är inte särskilt förvånande att stilen kommer från just den norra delen av Japan då klimatet vintertid är väldigt kallt och det faller tonvis av snö. Då passar det bra med en en riktigt smakrik soppa som en miso ramen.
Detta receptet täcker bara själva miso taren som man smaksätter själva soppan med. Men du kan använda denna tare till alla möjliga olika buljonger jag kommer ge förslag på längre ned
Receptet innehåller affiliatelänkar
Du behöver
Miso tare – ca 5 port
- Röd miso 150g
- Vit miso 100g
- Japansk soja 15g
- Honung 10g
- Vitlök 10g
- Ingefära 5g
- MSG 5g
Använd 50-60g till 300-350ml soppa beroende på tycke och smak
Om Miso Tare
Är du bara intresserad av receptet skrolla vidare
När man gör ramen smaksätter man generellt inte buljongen förväg utan det görs omedelbart innan servering direkt i skålen. Smaksättningen kallas för “tare” vilket man adderar i botten av skålen och sedan häller på rätt mängd buljong för få det resultat man vill ha. Det kan verka som det vore onödigt komplicerat och att smaksätta hela buljongen i förväg vore enklare, men det skulle bita dig arslet. Smaksätter man i förväg kommer soppan börja reducera i kastrullen när den står på spisen och bli för salt, samt att smakämnen och aromer kan försvinna upp i köksfläkten eller helt enkelt ta skada av hög värme över tid i kastrullen. För ha kontroll på slutresultat och dess kvalitet gör vi bäst i att använda oss av tare.
Man talar ofta om tre huvudsakliga tare som i sin tur bestämmer vilken typ av ramen det blir, Det är ordning och reda här! Det är då Shoyu som är sojabaserad, Shio som är saltbaserad och så Miso som vi ska göra här
Miso är gjort på fermenterade sojabönor, det finns många olika typer och sorter vilket kan vara väldigt förvirrande. Men vi ska hålla det enkelt och kan något förenklat säga att det finns två huvudsakliga sorter; vit (Shiro Miso) och röd (Aka Miso). Den vita har lagrats kortare tid och den röda längre, det gör att det vita har en något lättare men skarpare smak och den röda lite rundare men samtidigt djupare smak. För denna tare använder vi en kombination av de två för få en bra balans
Ingredienserna
Miso
Denna tare har två olika sorters miso, vit och röd. Detta eftersom en tare med endast den vita blir något för skarp och lite “platt”, och endast röd blir alldeles för mustigt. Jag tycker om att ha lite mer röd än den vita, men vill du experimentera så gör det! Smaken är som baken!
Köpa miso
Miso finns numera i mer välsorterade matbutiker men jag hittills inte blivit särskilt imponerad. Jag ska inte hänga ut enskilda varumärken men ett av de vanligaste alternativen jag ser på ICA är inte något vidare för en Miso Ramen… snällt sagt… Dessutom är generella prisnivån på de lite mer speciella livsmedel som miso oskäligt högt i vanliga matbutiker. Det är en mycket bättre idé att besöka närmaste asiatiska butik eller handla på nätet där kan du hitta “riktig” miso, och ofta till bättre pris dessutom.
Hos Drakfrukt kan du köpa många olika sorters miso
När man försöker avkoda namnen på miso kan man bli något förvirrad, men det är ganska enkelt att utgöra vad som är vit miso och vilken som är röd. Men är du osäker så:
Det ska även sägas att en miso från märke X inte smakar som motsvarande från märke Y. Det är ofta rätt stora skillnader men väljer du en japansk miso kommer det bli bra oavsett, sedan om du vill kasta dig ned i kaninhålet och testa alla producenter under solen stoppar jag dig inte 🙂
Övriga ingredienser
Vi håller det ganska enkelt med vitlök, ingefära, skvätt japansk soja, honung och MSG. Vissa recept på miso tares brukar kunna ha lång ingredienslista, men vi kommer oerhört långt på denna vill jag lova
En vanlig ingrediens som jag valt att utesluta här men som är väldigt vanlig är sesampastan “Neri Goma”. Detta är bara för att jag inte tycker om smaken helt enkelt. Men skulle du vilja ha med det så fungerar Tahini funkar som substitut då Neri Goma inte är så lätt att hitta, och ta då ca en matsked av den kanske.
Instruktioner
Det är så barnsligt lätt som att riva vitklök och ingefära, blanda ihop med de andra ingredienserna… klart!
Den håller förmodligen ganska länge i kylen, men jag brukar ha den i frysen där den håller i evigheter för säkerhetsskull
Vilken buljong passar den till?
I och med att den är såpass kraftig i smaken passar den till de flesta buljonger, men det blir lite olika smakupplevelser
Om du vill ha en något mer lättsam “munkänsla” där smakerna kommer fram i detalj är en Chintan the way to go. Till exempel buljongen från “Ramen för nybörjare” eller “buljong på höna och fläsk”
Vill du den riktigt mustig är en mjölkig paitan som gäller. Detta är min favorit för miso. Smakerna blir inte lika skarpa i en paitan, den blir mer mjuk och omfamnande.
Recept på Tori Paitan buljong, eller recept på fullständig men busenkel skål Miso Tori Paitan där denna Tare är en del
Har du frågor eller vill du bara diskutera allmänt nörderi kring nudlar och ramen? Hör då av dig till: Info@nudelLabbet.se
För mer regelbundna uppdateringar, följ mig på Instagram @NudelLabbet
© Nudellabbet 2023