Ramen för nybörjare

Detta är det lättaste recept på en ramen jag kan komma på. Perfekt om man vill prova på att göra egen ramen hemma

Introduktion

Ramen kan vara oerhört komplicerat och jag lär mig något nytt varje dag. Men man kan också göra det oerhört lätt för sig. Detta receptet är skapat för att vara just lätt för vem som helst att lyckas med, så länge du har en kastrull och spis kan du göra detta utan problem. 

Samtliga ingredienser är också utvalda för att vara lättillängliga och det skulle förvåna mig om inte din närmaste matbutik har allt

För enkelt?
Detta kommer inte bli den smakrikaste, djupaste eller mest komplexa ramenskålen, men det är en bra start med låg insats om något blir knas. Men vill du ta det stora steget och göra en ramen som skulle imponera på en ramennörd rekommenderar jag mitt shoyu ramen recept med djupgående instruktioner för varje enskild komponent

Den ultimata guiden till en shoyu ramen

Ingredienser

Buljong

  • Kycklingvingar 1kg

  • Lite lök

  • Ingefära

  • Vitlök

Resulterar i 1,5-2L buljong vilket räcker till 5-6 skålar. Går att skala upp och ner efter behov. Håller i kylen ca en vecka eller flera månader i frysen. Den går också att använda till andra rätter där man behöver en bra buljong, jag har gjort köttfärsås med ramenbuljong och det gick förvånansvärt bra

Världens enklaste shoyu tare

  • Soya 2msk

  • Mirin 1tsk

Detta är per skål och räknat på 300ml buljong

Pssst… vill du ha i en nypa MSG har du min blessing!

Vad är en “äkta” ramen?

Ramen kan vara oerhört komplicerat och jag lär mig något nytt varje dag. Detta kan göra det svårnavigerat och bökigt ibland. Så vi kan börja med den existensiella frågeställningen “vad är ramen”

Jag tycker mig se att det finns två huvudsakliga läger för hur man definierar det, och de brukar högljutt lufta sina åsikter online. Den ena sidan verkar desperat vilja få det att framstå som att fullständig nyliberalistisk-laissez-faire-anarki råder och att det inte finns några regler alls. Men om så vore fallet är min köttfärsås med spaghetti en ramen. Löjligt… På den andra sidan befolkas skyttegraven av förståsigpåare som bestämt påstår att en ramen minsann måste ha ett perfekt marinerat ägg, fläsksida och massa andra väldigt specifika krav

Har någon va dessa sidor rätt? Nej, båda har fel i min mening. Som med allt ligger sanningen oftast i mitten. Det stämmer att inte finns någon riktig stadgad definition, men lite krav behövs för att man ska kunna kategorisera och förstå varandra när man pratar om olika typer av maträtter. Men lägger man till för många krav t.ex. ägg eller chashu, kommer man som följd diskvalificera hälften av alla ramenhak i Japan vilket såklart är orimligt. Så hur ska vi definiera ramen då?

NudelLabbets defintion

Jag vet att jag läst denna defintion någonstans någongång och ber om ursäkt för brist på källa. Den ställer två absoluta krav för att något ska få kallas ramen:

Ramen är en (1) SOPPA med (2) ALKALISKA VETENUDLAR

Denna definitonen gillar jag bäst då den passar väldigt bra för det man generellt kallar ramen, den är tydligt avgränsande men tillåter samtidigt enorm flexibilitet inom gränserna.

Undantag

Jag vill helst lägga till ordet “färska” till alkaliska vetenudlar. Men på grund av rådande utbud av nudlar för privatpersoner så kommer det kravet bara ställa till det och göra det onödigt svårt. 

Eftersom jag ofta gör glutenfri ramen anser jag att man även kan göra undantag för regel 2 när det kommer till glutenfria nudlar så länge de syftar till att efterlikna ramennudlar så mycket som möjligt trots bristen på vete och helst även är alkaliska.

Om receptet

Detta receptet är som sagt väldigt enkelt att lyckas och baserat på lättillängliga ingredienser.

Buljongen

Vi kommer att koka buljongen på kycklingvingar då det är lättillängligt, billigt och innehåller mycket kollagen som är oerhört viktigt för smakupplevelsen. Egentligen tillför inte kollagen någon smak utan snarare struktur och munkänsla. Bästa sättet jag kan förklara detta på är en sås som ska vara tjock. Tänk på hur du upplever smaken och känslan i en sås innan och efter du tillsatt redningen, även om ingenting egentligen ändrats i smakerna upplever du den helt annorlunda. Det är samma sak med kollagen i en buljong. Det är därför man inte kokar buljong färs istället för skrov, benknotor eller liknande som har mycket brosk och senor. Detta är även varför buljongtärningar aldrig kommer kunna ersätta en “riktig” buljong. Det är även av detta skälet jag ofta har med kycklingfötter i mina recept, det är för att öka mängden kollagen.

Tare
Tare är egentligen ett ord för dippsås på japanska, men i ramen syftar det till vad man smaksätter en ramen med. Vanligtvis tillsätter man taren i botten av skålen innan man slår i buljongen. Av detta skälet smaksätter man inte buljongen med salt eller liknande innan, detta görs alltså med hjälp av en tare. Mängden tare beror på hur mycket salt den innehåller och mängden soppa, men oftast är det ca 10% av buljongen så till 300ml buljong tillsätter man 30ml tare.

I detta receptet gör vi en oerhört enkel tare på japansk soya och mirin som båda finns i vanliga matbutiker. Se bara till att du väljer en japansk soya t.ex. Kikkoman. För att göra det ännu enklare kommer vi istället för att blanda ihop taren i förväg bara lägga till ingredienserna direkt i skålen. Detta är möjligt på grund av av hur enkelt detta receptet är, andra mer komplicerade tares behöver tillredas på olika sätt i förväg.

Nog snackat, dags att göra ramen!

Tillvägagångsätt


Buljongen är oerhört enkel att göra så länge man äger en kastrull och en spis, och taren behöver inte ens förberedas.

Buljong

  • Kycklingvingar 1kg

  • En lök

  • Ingefära

  • Vitlök

Detta bör resultera i 1,5-2L buljong vilket räcker till 5-6 skålar. Går att skala upp och ner efter behov

1. Dumpa ner kycklingvingarna i en tillräckligt stor kastrull och fyll på med vatten så att det täcker.

2. Koka upp och skumma av

3. När det slutat komma massa nytt skum efter några minuter kan du tillsätta lök, ingefära och vitlök

4. Sjud buljongen i ca 4-6h.
Att sjuda är inte att koka, man ska vara preciiiis under kokpunkten. Jag tycker det enklaste är att ligga vid gränsen så man ser enstaka små bubblor. Vi vill alltså inte koka den häftigt eftersom det kommer skapa en emulsion i buljongen. Det är inte hela världen om du råkar koka den, det kommer vara nästintill lika bra ändå men försök att undvika det

5. Sila av, klart!

Nu kan du antingen välja att servera direkt, annars låt den svalna i kylen och skrapa av fettkappan om en sådan bildats. Överbliven buljong håller ca en vecka i kylen eller kan man frysa in då den håller i många månader. Perfekt att ha redo i frysen för framtida ramenäventyr eller andra rätter man behöver lite trevlig buljong till.

Tare
Vanligtvis blandar man en större mängd i förväg och har redo i kylen likt en sås eller dylikt. Men för denna gör vi det väldigt enkelt och tillsätter det direkt i skålen bara då mängderna är såpass enkla och ingredienserna inte behöver behandlas eller blandas i förväg på något vis.

Vi kommer till varje skål bara tillsätta 2msk soya och 1tsk mirin, så var det klart!

Pssst… vill du ha i lite MSG också får du mer än gärna göra det!

Toppings

Här kan man vara väldigt flexibel. För receptets skull kollade jag bara i kylen där jag hittade lite salladslök som jag skivade tunnt, och en ensam “kycklingsteak” fick stekas tillsammans med lite teriyakisås. Det var oerhört lätt, snabbt och förvånansvärt gott!

Vill du göra det lite mer avancerat har jag recept på chashu, ägg och aroma oil här på hemsidan.

Länkar till recepten:
Chashu
Ägg
Aroma oil

Nudlar
I en drömvärld hade det funnits färska nudlar av hög kvalitet i varenda matbutik. Men dessvärre är det dåligt med det. Jag skulle rekommendera att ta någon variant på torkade kinesiska nudlar eller torkade ramennudlar då dessa ofta är alkaliska. Det finns lite olika varianter av “färska” nudlar att köpa också men kvaliteten på dessa är inte så hög, och variationen av de enorm. Men vet du sedan tidigare en variant på färska som du kan köpa och tycker om så go for it! 

Har du en pastavev och vill testa göra egna nudlar har jag ett recept här på hemsidan, kolla gärna videon jag gjorde tillammans med matgeek på hans youtubekanal också. 

Recept på nudlar

Stampar nudlar hos matgeek

Servering

Då var det dags! Buljongen är kokad, varm och redo att ätas, alla toppings är förberedda och magen kurrar så det får utslag på seismografer

1. Koka upp vatten och gå i med nudlar när du är redo

2. Under tiden nudlarna kokar tillsätter du 2msk soya och 1tsk mirin i varje skål

3. Tillsätt 300ml buljong i varje skål

4. När nudlarna kokat klart silar du av och lägger omedelbart i skålen som du fyllt med varm soppa

5. Lägg på de toppings du vill ha

6. ÄT!

Hoppas allt smakar bra, nästa steg är att testa min shoyu ramen med alla komponenter vars recept ligger ute hemsidan.

Lycka till, och har du funderingar eller frågor kontakta mig och jag svarar mer än gärna!

Har du frågor eller vill du bara diskutera  allmänt nörderi kring nudlar och ramen? Hör då av dig till: Info@nudelLabbet.se

För mer regelbundna uppdateringar, följ mig på Instagram @NudelLabbet

© Nudellabbet 2023