Aromatisk olja

Detta kan vara den komponent som flest missar eller väljer att hoppa över. Jag skulle argumentera för att den är essentiell i en bra skål ramen.

Detta receptet kommer vi göra en väldigt enkel men mycket bra och allsidig “Negi Oil”

Negi oil – ingredienser

  • 2dl Fett/olja

  • 2 Salladslökar

Räcker till ca 5-10 portioner beroende på mängd

Andra varianter

Detta är ett recept på en enkel aroma oil infuserad med salladslök. Men man kan ha i lite vad som helst och bara fantasin sätter gränser. Andra vanliga varianter kan baseras på eller vara en blandning av:

  • Vitlök
  • Ingefära
  • Lök
  • Chiliolja
  • Niboshi (torkad fisk)
  • Med mera i oändlighet

Prova dig fram!

Vad är aromatisk olja?

Det är ett fett man tillsätter i en skål ramen, cirka 1-2 matskedar ungefär beroende på tycke, smak och stil. Vanligtvis är det ett fett man infuserat med något aromatiskt. Det kan vara salladslök, vitlök, ingefära, lök, torkad fisk, ja valen är många och kombinationerna ännu fler, bara fantasin sätter gränserna. Men det kan också bara vara rent fett utan någon att man infuserat det med något, det är till exempel vanligt med rent ister i en misoramen.

Själva fettet man använder kan vara kycklingfett, rapsolja, talg, ister, eller smör för den delen. Smör har jag mest bara experimenterat lite med och inte riktigt lyckats hitta en plats för det, men vem älskar inte smör?!

Varför?

Fettet kommer ge en härlig aromatisk dimension till skålen vilket är väldigt trevligt, det ger självklart smak och en trevlig munkänsla. Fett är dessutom också en smakbärare av rang. Man underskattar lätt hur viktig denna komponent är för upplevelsen. Så skippa det inte!

Om receptet

För just detta receptet kommer vi göra en aromatisk olja på fettkappan som vi fick från buljongen, och infusera detta med salladslök. Denna olja kallas för “Negi oil” och är en vanlig variant. Den är dessutom otroligt enkelt att göra med dess få ingredienser. Men den ger hög avkastning och funkar i många skålar. Less is more ibland!

Om du inte har kvar fettet från buljongen eller det inte är tillräckligt mycket (sånt händer) kan du fylla ut med annat fett såsom rapsolja eller min personliga favorit talg. Talg går att köpa på matvarubutiker enkelt numera. Ja talg är fett från ko, men det ger en härlig rund och lätt nötig ton jag är riktigt svag för.

Du kan annars använda annat animaliskt fett. Du kan till exempel använda ister, eller ankfett om du vill vara hedonistisk och tillbe guden Edward Blom. Du kan göra eget kycklingfett om du vill vara snävig. Men hur man gör kycklingfett är mer överkurs och vi tar det vid senare tillfälle.

    Recept – Negi oil

    Ingredienser

    • 2dl Fett
    • 2 Salladslökar

    Mängderna är ungefärliga och inte så petnoga. Men tänk på att du kommer ha ca 15-30ml olja per skål och att en del fett fastnar i salladslöken. Detta recept räcker således till kanske 5-10 skålar beroende på. Det håller i kylen rätt länge så var inte orolig om du gör för mycket.

    Tillvägagångssätt

    Hetta upp fettet i en såskastrull eller annat lämpligt på medelhög värme och skiva salladslöken grovt. Ha i salladslöken i den varma oljan och rör runt. Var vaksam på temperaturen, vi ska absolut ha en hyfsat hög temperatur men det får inte brännas men heller inte kokas i en evighet. Mellan till mellanhög värme ungefär beroende på spis, mängden och kastrullen du använder. 

    Rör om regelbundet för undvika att det bränner fast, och håll koll på färgen. Salladslöken ska preciiis bli brynt. Var vaksam för när du uppnått en lätt gyllene färg går det fort innan det bränns. Så när du tycker det ser klart ut sila omedelbart ned i något värmetåligt.

    Hur brynt är rätt? Smaken är som vanligt som baken, vissa gillar att mindre brynt eller mer. Detta är min variant, är du osäker utgå från detta och sedan kan du testa vad du gillar i framtida ramenäventyr!

    Servering

    Om fettet du använt är från buljongen, talg, ister eller annat som stelnar i relativt höga temperaturer är det en väldigt god ide att se till att det är i flytande form vid servering. Annars kommer du behöver vispa runt i skålen när du tillsatt buljongen och lägga fokus på att inte ha fettklumpar i soppan, istället för fokusera på resten av monteringen av ramenskålen. Det finns två tips här för undvika ett eventuellt stundande haveri:

    1. Förbered skålarna en stund innan med oljan och taren, som du ställer i ugnen på 50-100c beroende på hur hårdrock du vill vara. Detta är metoden jag kör på, och du bör ändå se till att skålarna är varma inför servering. Det är lag på det!

    2. Värm upp oljan separat så den är varm och flytande om du inte kör på metod 1. Hur du gör detta är upp till dig, det kan vara kastrull, vattenbad, mikrovågsugn. Vad som än krävs för oljan ska vara flytande.

     

    Har du frågor eller vill du bara diskutera  allmänt nörderi kring nudlar och ramen? Hör då av dig till: Info@nudelLabbet.se

    För mer regelbundna uppdateringar, följ mig på Instagram @NudelLabbet

    © Nudellabbet 2023