Glutenfria nudlar
De enklaste glutenfria nudlarna i min receptarsenal. Perfekta att börja med och alla kan lyckas, de är faktiskt enklare än att göra nudlar med gluten.
Om guiden
Dessa nudlar är de enklaste i min arsenal och är lite av grunden som mina andra glutenfria nudlar står på. De är därför perfekta att börja med och alla kan lyckas, de är faktiskt enklare än att göra nudlar med gluten.
Jag vågar sticka ut hakan och påstå att de kommer slå ALLA andra halvmesyrer till alternativ som finns i butiker trots dess enkelhe
Detta kommer därför vara en längre guide för att verkligen täcka så mycket som möjligt. Den kommer gå genom bakgrunden, information om ingredienserna, utrustningen och självklart nogranna instruktioner.
Vill du bara ha mängder och instruktioner är det bara skrolla förbi allt svammel runt ingredienser och varför matvågen är din bästa vän.
Ingredienser per portion
- 85g Semper Fin Mix
- 46g vatten (54% hydration)
- 1g kansui
- 1g salt
- 1g Xanthangummi
- Majsstärkelse att pudra med
Utrustning
- Matvåg
- Matberedare
- Kavel
- Pastavev
Mer info om ingredienser och utrustningen kommer längre ned
Bakgrund
Ramennudlar ska egentligen vara gjorda av vete. Detta ställer dock till det för de som lider av celiaki och är glutenintoleranta. Min bättre hälft är en av dessa mindre lyckligt lottade och kan inte äta gluten. Jag tycker det är så oerhört tråkigt att hon inte ska få äta precis samma mat som mig, eller att behöva nöja sig med något som är mycket sämre.
Problemet var att alternativen för glutenfria nudlar inte existerade i butik, bra recept på internet fanns inte, det var tips om risnudlar och än värre att man kunde koka glutenfri spaghetti i vatten som man smaksatt med lite bakpulver. Detta duger inte och som Kishti Tomitas bevingade ord “DET ÄR ORIMLIGT!!!!”
Min nördighet, kärlek till nudlar och extrema envishet resulterade i att jag spenderade flera timmar om dagen under lite för lång tid hängiven till att klura ut hur man kan göra glutenfria nudlar som liknar ramennudlar så mycket som möjligt. Det var såklart lättare sagt än gjort, dessutom än svårare när man inte är expert på glutenfri bakning och recept på det inte existerar. Men jag kan stolt säga att jag till slut lyckades ganska bra.
I denna guide kommer jag beskriva hur man gör det grundreceptet jag tog fram som jag sedan byggde vidare på i min galenskap. Man måste börja någonstans och detta är den perfekta platsen. Det är dessutom såpass enkelt att alla kan lyckas med det.

Ingredienserna
I detta kapitel går vi genom ingredienserna, vill du ha instruktionerna direkt så skrolla förbi.
Samtliga ingredienser anges i gram eftersom det är noga med mängderna, enstaka gram kan göra stor skillnad. En bra matvåg är därför ett måste, och något jag rekommenderar för nästan allt i köket då volymmått är mycket osäkra och lätt blir fel.
Mjöl – 85g Semper Fin Mix
Vanligt vetemjöl kan verka som en egen vetenskap bara man skrapar lite på ytan. Glutenfria mjöler är ännu värre då de oftast är stärkelsebaserade från en myriad olika källor och varianter. Vi gör därför bäst i att göra det enkelt för oss.
Jag använder mig av Semper Finmix för detta receptet. Att det blev just det har den enkla förklaringen att det finns i vanliga matbutiker konsekvent och det visade sig ge ett bra resultat. Mjölet är en blandning men man kan också basera på en enda stärkelse eller göra sina egen mjölmix. Om du väljer att inte använda Semper Fin Mix så tänk på att det kan ge annat resultat, bete sig lite annorlunda och man kan behöva justera mängden vatten
Vatten 46g (54%)
Här fungerar vanligt kranvatten men jag tänkte lägga en kommentar runt mängden då 46g kan se ut som en lite udda siffra. Det är baserat på att hydreringen är 54% av vikten mjöl, vilket på 85g mjöl blir 46g (0,54×85). Om man inte stött på hydrerings % kan det kanske verka konstigt men 54% är den mängd vatten jag landat i som ger bra resultat och enkelt att jobba med. Detta gör också att man enkelt kan skala receptet upp och ner enkelt. Så länge man har en matvåg!
Kansui 1g (70/30)
Kansui kan man lite slappt säga är samlingsnamnet för de salter man löser upp i vattnet för att göra nudlarna alkaliska vilket är ett absolut krav för vanliga ramennudlar.
När det kommer till vanliga ramennudlar påverkar de alkaliska salterna glutenstrukturen och förändrar därmed dess konsistens. I detta receptet har det i avsaknad av gluten ingen mekanisk påverkan (vad jag vet), däremot ger det en viss smak som vi försöker efterlikna. Det är alltså smaken vi huvudsakligen eftersöker här
Den vanligaste kansui för ramennudlar är en blandning av kaliumkarbonat och natriumkarbonat, oftast i ett förhållande mellan 60/40 och 70/30 (kaliumkarbonat/natriumkarbonat)
Det kan kanske låta lite suspekt med dessa ämnen men det är inget som helst problem att förtära och de är godkända av livsmedelsverket
Enklast är att köpa kaliumkarbonat och natriumkarbonat online. Det är lätt att hitta med en enkel sökning på google då det används för andra områden och är relativt billigt.
Man kan också göra eget kansui enkelt hemma genom att rosta bikarbonat i ugnen som blir till natriumkarbonat, däremot gäller inte detsamma för kaliumkarbonat dessvärre men vi är åtminstone halvvägs där.
Gör din egen kansui
Lägg ut folie på en plåt eller använd en ugnsform, häll ut lite bikarbonat och rosta i ugnen på 150c i ca 1h. Man kommer då ha natriumkarbonat istället för bikarbonat som man sedan kan förvara i lufttät burk.
Det är alltså enkelt att göra det ena saltet själv, men det är ännu enklare att bara beställa hem om man vill göra nudlar hemma mer än en gång. Om du beställer båda salter så ta 0,7g kaliumkarbonat och 0,3g natriumkarbonat
Xanthangummi 1g
Om du bakat glutenfritt tidigare vet du säkert att man kan använda olika tillsatser för efterlikna olika egenskaper man saknar från gluten. En av de vanligare är Xanthangummi och finns i typ alla butiker. Jag har testat många olika ingredienser här, men Xanthangummi har fungerat bäst för detta helt enkelt. Men viktigt är att inte ha för mycket då blir degen hård och svår att arbeta.

Utrustning
I detta kapitlet går vi genom lite om utrustning man behöver, vill du ha instruktionerna direkt skrolla förbi.
Pastavev
Man kan handkavla nudlar och jag har själv gjort det ett par gånger, men livet blir oerhört mycket enklare med en pastavev. Här finns lite olika valmöjligheter där den vanligaste är från italienska märket Marcato. Marcato är stabila och störst på marknaden, men man kan köpa annat billigare märken också. Men det finns en viss risk om du köper suspekt märke från obskyr webshop att du får hem något som går sönder direkt (hänt mig), men t.ex. har Cervera eget märke som är bättre pris än Marcato och funkar helt okej (so far). Man kan även köpa en tillsatts till köksmaskin t.ex. Kitchen Aid eller Ankarsum, vilket gör att man inte behöver handveva men det är bara bekvämlighetsgrej.
Utöver göra nudlar kan man såklart göra pasta med den också, eller dumplings!
Matberedare
En matberedare gör livet lite enklare, men det går absolut att handknåda receptet så det är lite valfritt här. Beroende på storleken och konstruktionen av matberedaren kan man behöva anpassa antal portioner. I en normalstor matberedare är 3-4 portioner ganska rimligt. Är det för liten mängd ingredienser i förhållande till matberedarens kapacitet blir det lite komplicerat, och är det för mycket blir det svårblandat samt lite väl kämpigt för motorn.
Matvåg
Utan en matvåg blir detta receptet svårt att göra. Volymmått väldigt osäkra generellt, bara den mänskliga faktorn huruvida man faktiskt fyllt ett volymmått korrekt är en stor felkälla och variabel. Jag är team våg (borde du också vara!), alla recept borde alltid vara i gram och bra matvågar subventioneras från staten. Viktmåttspartiet, snart i ett vallokal nära dig!
Kavel
Behövs för forma degen till något man kan föra in i pastaveven, men alla har väl en kavel hemma? Går nog utan, eller med gamla studentknepet med en vinflaska.

INSTRUKTIONER
Steg 1: Blanda degen
Börja med att blanda vatten, salt och kansui i lämpligt kärl du enkelt kan hälla ur. Det är bra att börja med detta då kansui ibland kan vara knepigt att lösa upp ifall det klumpat sig. Men det är bara röra runt och vänta lite, röra lite mer om det inte löst sig. Om du får hela korn som verkligen inte vill lösa sig kan du ta något trubbigt som baksidan av en sked och krossa de lätt. Tänk på att kansuin kan missfärga vissa ytor så försök att inte skvätta på köksbänk i trä eller dylikt.
Blanda mjöl och Xanthangummi i matberedaren, se till att det blir väl fördelat genom att köra den i någon sekund.
När salterna löst sig i vattnet sätter du igång matberedaren och genom öppningen som finns i locket häller du ned det i en stadig stråle. Du behöver inte droppa ner det, men heller inte hälla precis allt samtidigt. 5-10 sekunder kanske, inte så noga.
Kör vidare en stund så det blandar sig ordentligt 30-45 sekunder kanske, men förvänta dig inte att det kommer bli till en sammanhållen deg. Det kommer snarare vara en grynig massa. Vi använder matberedaren mest för blanda så jämnt som möjligt snarare än att skapa en degklump.
Beroende på matberedarens utformning så kan det samlas torrt mjöl i botten, eller så kanske inte fördelats så väl. Då kan man öppna den och röra runt lite och köra en stund till bara.
Uppmärksam läsare kanske noterar att det är två olika matberedare i bildmaterialet. Det stämmer, det är två olika fototillfällen och det råkade bli så bara…


Steg 2: Knåda ihop och vila
Nu när du har en grynig massa ska det knådas ihop till en jämn deg vilket är enkelt eftersom vi blandat allt så väl i matberedare. Stjälp ut allt på lämplig yta och knåda ihop den.
När du fått ihop degen ska vi låta den vila i ca 30-60min. Vila är något man ofta gör med vanlig glutendeg, detta för att gluten ska slappna av och jämna ut hydreringen. När det gäller gäller glutenfria nudlar har vi inget gluten som behöver lugna sig, däremot upplever jag att degen blir mer lättarbetad om den får vila och jämna ut sig. Däremot är detta inte alls lika viktigt som en deg med gluten, så har du inte tid kan detta hoppas över även om jag rekommenderar det varmt
För vilan är det enklast att bara plasta in degklumpen


Steg 3: Skapa ett sheet
När degen vilat ska vi skapa nudlar av degen, men för att ens få den genom en pastavev och hålla en någorlunda form gör vi gott i arbeta lite med en kavel först.
Eftersom degen inte har gluten är den väldigt förlåtande och lätt att forma (men något skör såklart). Tanken är att forma degen till en något rektangulär form som är ungefär lika tjock över hela. Är den ojämn och/eller för tjock kommer den gå i småbitar när du försöker köra den genom pastaveven.
Börja med att dela upp degen i portioner om du gör flera. Glutenfri deg är något skör och blir knepig att göra fler än en portion i taget. Så det bäst är att ta det safe och göra en i taget.
Ta en portion och kavla ut den. Det behöver inte göras särskilt tunnt, kanske en halv centimeter eller så
Vik in två motsatta sidor så kanterna blir något raka och kavla till detta och jämna ut.
Vik degen dubbelt och kavla ihop detta
Upprepa att vika degen och kavla ihop den för att skapa en rektangel som ska vara ca en halv centimeter tjock för att kunna gå genom pastaveven. Men vi är inte ute efter något perfekt, vi kommer skapa en jämnare deg i veven.



Steg 4: Laminera
När du väl har något som liknar en rektangel ska vi börja arbeta den med pastaveven. Men innan vi kan tunna ut den ordentligt och göra nudlar ska vi skapa en ännu jämnare deg och bättre form. Vi gör detta genom att “laminera” likt man gör med pasta eller glutennudlar. Den kommer först se ojämn och ful ut, men efter en stund kommer den börja ta form. Så ha tålamod.
Processen kan även verka vara omständig men man lär sig fort och det går snabbt till slut. Mycket snabbare än glutennudlar vill jag lova!
Laminera
Börja med att köra degen genom veven på den största öppningen vilket på en Marcato är 0. (bild 1)
Degen kommer vara väldigt ojämn ute i kanterna och det är ingen fara. Det finns knep att snabbt fylla ut den i bredd genom att vrida degen 90grader och vika in kortändarna så den bli lika “bred” som pastaveven. För nu in degen på den tidigare långsidan som nu istället är kortsidan. (bild 2)
Vik nu degen igen men dubbelt “på längden” (bild 3). Hädanefter ska du endast vika den dubbelt på längden.
För den vikta delen genom pastavalsen igen på bredaste öppningen (0)
Nu borde degen börja likna mer en rektangel, den kommer än så länge inte vara så vacker så vi ska upprepa att laminera den längden tills den börja bli jämnare innan vi kan tunna ut ordentligt.
När du börjat vika på längden och degen börjar bli mer “stabil” är det bra att inte bara tunna ut med bredaste öppningen. Istället börja med 0, sedan gå upp till 1 för att göra degen något tunnare innan du viker. Du kan även gå hela vägen till 2 innan du viker. Att pressa ihop en deg på samma tjocklek som den tunnats ut med kommer skapa ojämna kanter. Processen:
- Rulla genom 0an, sedan 1an
- Vik degen
- Rulla genom 0an, sedan 1an
- Vik degen
- Rinse repeat
När degen börjar bli jämn och ser hyffsad ut (bild 4) är det äntligen dags att tunna ut den på riktigt




Steg 5: Tunna ut och skär
När vi är redo att rulla ut degen är processen snabb och enkel. Det är så enkelt som att du rullar degen genom veven en tunnare “siffra” i taget tills den blir så tunn du vill ha den
Exakt vilken siffra beror dels på vilken maskin du har då alla är lite olika i avstånden, vilken “spaghettiskärare” du har och dess mått, samt din personliga smak.
Men har du en Marcato med den medföljande spaghettiskärare på 1,5mm skulle jag rekommendera att rulla ut till 4an. Du kör alltså genom 0, 1, 2, 3, och 4. Du kan också stanna på 3an om degen känns för tunn och skör, eller gå hela vägen till 5an för tunnare nudlar om det är din grej.
Det finns även andra skärare att köpa till i alla möjliga mått och former. Om du vill göra nudlar ofta rekommenderar jag varmt att köpa till en 2mm då det blir trevligare tuggmotstånd på glutenfria nudlar med lite tjockare nudlar när de är kokta.
När du tunnat ut degen kan du med fördel pudra degen ordentligt i majs eller potatisstärkelse innan du skär ut nudlarna.
Sedan är det bara köra degen genom skärarna och gör det finaste nystanet du kan förmå. Lägg upp lite snyggt, fixa lite trevlig ljussättning, fota och skryt på valfri socialmedia plattform. Glöm inte tagga mig bara 😉
Njut av dina glutenfria nudlar! Koktiden är ca 1min



Har du frågor eller vill du bara diskutera allmänt nörderi kring nudlar och ramen? Hör då av dig till: Info@nudelLabbet.se
För mer regelbundna uppdateringar, följ mig på Instagram @NudelLabbet

© Nudellabbet 2023